Kuasai Asas Al Quran Dengan Teknik Tepukan (02)

Teknik Tepukan mampu membuatkan bacaan Al Quran Slow and Steady.

Bacaan dalam solat juga dah mula semakin baik.

Azizol Haji Kasnan · November 23, 2021

Buku Smart Al-Fateh Jilid 02 ini merupakan bahan kemahiran Asas membaca Al Quran yang menekankan prinsip yang perlu dikuasai oleh seseorang untuk boleh membaca Al Quran. Ianya adalah siri pelengkap bagi modul Smart Al Fateh 01

  • KEUPAYAAN mengenal dan membaca 29 Huruf Hijaiyyah dengan baik.
  • KEMAHIRAN membaca tanda baris atas, bawah dan hadapan (fathah, kasroh, dhommah)
  • KEMAHIRAN menguasai tanda dua baris bacaan (tanwin)
  • KEUPAYAAN mengenal tanda bacaan panjang (mad)
  • KEMAMPUAN membaca tanda bacaan mati (sukun)
  • KEMAHIRAN menguasai tanda bacaan berganda (sabdu)
  • KEUPAYAAN menguasai bacaan asas tajwid

Buku Smart Al-Fateh ini menerapkan pembelajaran secara mudah mengikut tahap kemampuan pelajar. Bermula dengan pengenalan huruf hijaiyyah dari segi sebutan yang tepat dan bunyi bacaan baris atas bagi kesemua huruf.

Teknik yang digunakan adalah teknik lihat, sebut dan ulang.

Kaedah pengulangan yang berlaku adalah mengikut pola yang tertentu dengan kadar pengulangan sekurang-kurangnya 7 kali bagi setiap bacaan.

Kaedah tanda kiraan harakat pada bahagian atas kalimah dapat memastikan harakat bacaan lebih tepat dan membantu pelajar mendapatkan bacaan yang tartil.

Mengikuti kursus dan pelatihan yang disediakan amat penting bagi mendapatkan kesan yang terbaik dalam penggunaan siri Smart Al-Fateh ini.

Biodata Penyusun

Ustaz Azizol bin Haji Kasnan dilahirkan dilahirkan pada 25 April 1985 di Kampung Bagan Lalang, Hutan Melintang, Perak Darul Ridzuan.

Beliau berkelulusan dalam bidang Kejuruteraan Awam pengkhususan Geometic Survey yang kemudiannya menambah ilmu pengetahuan dalam bidang Al-Quran dengan mengikuti Kursus, Bengkel, Seminar pengajian pendidikan Al-Quran dan mengikuti pengajian sanad bacaan Al-Quran  Riwayah Hafs ‘An ‘Asim Min Thoriq Asy-Syatibiyyah” bersama Fadhilatus Syeikh Redha ‘Ali Darwish ‘Ali Al-‘Ilwani.

Berpengalaman sebagai guru dan pengusaha pusat pengajian  Al Quran selama 7 tahun, telah membentuk diri beliau untuk terus berkhidmat menghasilkan inovasi pendidikan Al-Quran bersama pasukan demi membantu masyarakat mahir membaca Al-Quran dengan kaedah yang sistematik dan berkesan.

About Instructor

Azizol Haji Kasnan

Ustaz Azizol b Haji Kasnan Pengarah Urusan Easy Ngaji Diploma Geometic Survey Politeknik Ungku Omar,Ipoh. Mengikuti Kursus Perguruan Asas Al Quran Mengikuti Kursus Perguruan Asas Hafazan Mengikuti Bengkel Perguruan Asas Tajwid Mengikuti Bengkel Perguruan Asas Talaqqi Graduan Sijil Asas Perguruan Al-Quran (Ulum Quran, Qiraat, Tarannum, Dabtul Quran dan Rasm Uthmani, serta Ilmu Tajwid) Graduan Sanad Al-Quran 30 juzuk daripada Sheikh Redha Ali Darwish Al’Ilwani dalam Riwayat “HAFS AN ‘ASIM” dalam Thoriq Shatibiyyah.

8 Courses

Not Enrolled

E-learning Includes

  • 2 Lessons

Ratings and Reviews

0.0
Avg. Rating
0 Ratings
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
What's your experience? We'd love to know!
No Reviews Found!
Show more reviews
What's your experience? We'd love to know!
× Boleh kami bantu? :)