DFS Katamu Kataku

cikgumunawirah · January 11, 2022

Nak tahu bagaimana pembelajaran Bahasa Melayu boleh jadi lebih Menarik, Mudah & Seronok?

Kami bawakan kepada anda

Terbuka kepada semua ibu bapa & pelajar.

Apa yang menarik?

Kata -kata.

Bunda memang suka dengan perkataan kata. Kamu boleh belajar banyak hanya dengan kata. Betul. Apa yang kita sebut sebenarnya kata. Perkataan sama maksud dengan kata. Apa yang kita kata itu ialah perkataan. Perkataan juga ada kata nama. Apa yang berada di sekeliling kamu sebenarnya kata nama. Cuma kata nama yang berpecah kepada dua. Iaitu kata nama am dan katana nama khas. Episod pertama ini bunda ingin berkongsi tentang kata nama am. Hanya dengan kata nama am, murid mampu membina ayat dengan pantas. Apa yang perlu murid lakukan hendaklah menguasai kata nama dengan betul. Jika tidak pasti akan tercicir.

Inilah punca mengapa karangan itu sukar. Karangan sebenarnya mudah dan sangat senang. Murid hanya perlu mereka ayat yang sesuai bagi menepati kehendak soalan karangan. Namun begitu, murid masih gagal menyempurnakan karangan yang menarik.

Apakah puncanya? Satu sahaja puncanya. Iaitu murid tidak menguasai kata-kata dengan banyak. Bagaimana banyaknya kata – kata? Banyak membaca. Apabila banyak membaca pasti murid boleh menguasai kata yang pelbagai. Kata ada banyak bahagian.

Kali ini bunda kongsikan kata nama am. Kata nama am ada 5 pecahan. Semua kata nama am ini boleh kita gunakan semasa menulis karangan mahupun ketika membina ayat. Maka, kuasailah kata nama am dengan banyak. Pasti murid mempunyai idea untuk membina aya

+

Siapa Bunda Moon yang akan berkongsi dengan anda?

Berminat untuk join?

Untuk dapatkan bonus lain yang telah disediakan oleh speaker seperti nota, anda boleh Log in terlebih dahulu di digylearn.com, kemudian buka url https://digylearn.com/courses/dfs-katamu-kataku dan klik “Start E-Learning”.

*Untuk bantuan/pertanyaan pendaftaran, klik button di bawah.

About Instructor

+23 enrolled
Not Enrolled

E-learning Includes

  • 2 Lessons
× Boleh kami bantu? :)