DFS Kata-Kata

cikgumunawirah · January 11, 2022

Nak tahu bagaimana pembelajaran Bahasa Melayu boleh jadi lebih Menarik, Mudah & Seronok?

Kami bawakan kepada anda

Terbuka kepada semua ibu bapa & pelajar.

Apa yang menarik?

Mari belajar Kata Ganda dengan Bunda Moon!

Mengapa bunda memilih kata ganda? Sebab kata ganda memang unik.

Kata ganda menunjukkan lebih daripada satu hanya menggunakan kata ganda. Dengan kata ganda juga murid pasti tahu ini golongan kata yang banyak. Mudah sangat.

Tetapi di sebalik mudah itu murid perlu berhati-hati untuk menguasainya. Terdapat 5 jenis kata ganda yang biasa digunakan di dalam tatabahasa iaitu:

  • Kata ganda seluruh.
  • Kata ganda semu.
  • Kata ganda separa.
  • Kata ganda bersajak atau berima.
  • Kata ganda berimbuhan.

Kata ganda seluruh ialah kata dasarnya diulang dan digandakan sepenuhnya dan penggunaannya mestilah diberi tanda sempang ‘-‘. Kata ganda semu ialah kata ganda yang membawa makna khusus dan tertentu. Kata ganda separa ialah kata ganda yang mengalami pengulangan suku kata pertama pada kata asalnya. Kata ganda berimbuhan atau sebahagian merujuk kata ganda menyalin ialah kata ganda yang menambah imbuhan di mana-mana tempat dalam kata ganda.

Kali ini bunda mahu kongsikan semua kata ganda secara ringkas. Semua kata ganda ini sangat unik. Lenggok sebutannya lain daripada yang lain. Jangan lupa bahawa semua kata ganda ini juga mampu murid gunakan dalam ayat dan menulis karangan.

Siapa Bunda Moon yang akan berkongsi dengan anda?

Profil bentuk ayat

Berminat untuk join?

Untuk dapatkan bonus lain yang telah disediakan oleh speaker seperti nota, anda boleh Log in terlebih dahulu di digylearn.com, kemudian buka url https://digylearn.com/courses/dfs-kata-kata dan klik “Start E-Learning”.

*Untuk bantuan/pertanyaan pendaftaran, klik button di bawah.

About Instructor

+19 enrolled
Not Enrolled

E-learning Includes

  • 2 Lessons
× Boleh kami bantu? :)