Cara Dapatkan Database Prospek Secara Percuma?

Boleh ke dapat databse perospek secara percuma?

Ramai yang tertanya-tanya, apakah kaedah untuk mendapatkan database prospek bagi produk atau servis mereka dengan Teknik ‘Zero-cost Marketing’.

Ada pelbagai teknik-teknik yang diajar di luar sana.

Salah satu teknik yang popular di kalangan ‘expert’ adalah dengan ‘contribute’ dahulu, iaitu berkongsi secara percuma dengan produk digital yang freemium.

Teknik ini popular dan sesuai bagi mereka yang ingin meningkatkan ‘personal branding’ dengan berkongsi ‘Educational content’.

‘Freemium’ bermaksud free + premium iaitu produk digital yang percuma tetapi mempunyai nilai yang diperlukan.

Apabila kita gunakan Teknik ‘Lead Magnet’, kita dapat memberikan manfaat yang diperlukan oleh audien kita tanpa menggunakan kos atau kos yang rendah.

Apa itu ‘Lead Magnet‘?

‘Lead Magnet’ ialah sesuatu yang kita berikan kepada audien dengan menukarkannya dengan database mereka.

Contoh-contoh Lead Magnet ialah:

  • Ebook
  • Video
  • E-learning
  • Newsletter
  • Kupon diskaun
  • Program/Seminar

Contoh video Lead Magnet adalah di bawah ini. Dengan memberikan database seperti Nama, Email, No Tel anda akan dapat ‘Formula Siapkan Modul Video Gaya Pantas’.

Anda boleh gunakan kaedah ‘automation’ atau manual untuk mengumpulkan database.


Kaedah manual boleh gunakan whatsapp atau Telegram. Masukkan dalam group akan jadi community group.

Kaedah ‘automation’ boleh gunakan autoresponder seperti Aweber & Getresponse.

Kalau anda masih baru saya galakkan guna kaedah manual untuk lebih kenal prospek atau guna Google form.

‘Lead Magnet’ yang bagus ialah pabila mereka mendapatkan ‘Lead Magnet’ tersebut, mereka akan dapat penyelesaian segera terhadap apa yang mereka ingin tahu atau masalah yang ingin diselesaikan.

Kemudian, mereka ingin mengetahui lebih lanjut dengan mendapatkan solusi yang kita tawarkan seterusnya.

Sebagai contoh, founder atau agen yang ingin mempromosikan produk atau servis mereka, boleh memberikan Ebook untuk ‘educate’ prospek atau pelanggan mereka.

Ini akan memberikan nilai extra berbanding orang lain. Kita juga akan dilihat sebagai orang yang suka berkongsi dan dengan selalu berkongsi dengan konsisten, anda akan dilihat sebagai ‘autoriti’ dan ‘expert’ dalam bidang tersebut.

Ini yang dialami sendiri oleh Tuan Halimie, salah seorang Leader dalam syarikat.

Dulu sale biasa-biasa, sekarang dah jadi Leader & Break 10K!

Bagaimana Tuan Halimie sebagai seorang leader dan agen dapat capai peningkatan macam ni?

Beliau sebenarnya agen salah satu produk makanan tambahan yang agak popular di Malaysia dan luar negara dan telah wujud berpuluh tahun dalam pasaran.

Bila kita sebut je produk ni, mesti orang tahu. Jadi mesti orang rasa, mudah lah nak naik kan, biasa la tu sebab produk dah popular.

Tapi bukan ke banyak persaingan juga?

Banyak juga brand yang jual produk yang lebih kurang sama.

Selain itu, brand besar, agen mesti ramai. Jadi apa yang Leader ni buat untuk nampak outstanding?

Bila ada modul ni, ditambah pula dengan beliau telah join ‘Be The Legend Trainer’ Certification, beliau mendapat kepercayaan ramai. Beliau dapat bantu lebih ramai team agen beliau untuk meningkat sehingga beliau sendiri boleh berkongsi dengan lebih ramai audien sebagai Leader.

Sekarang Alhamdulillah pertama kali beliau ‘break’ 10K… Pencapaian yang amat baik.

Ni salah satu kisah yang dapat beri inspirasi kepada kita yang mana sesiapa saja boleh bina & ada modul, & dengan kita sebarkan ilmu atau kemahiran dengan modul, ia dapat tingkatkan kredibiliti, branding & trust.

Anda nak juga capai sesuatu bermula dengan bina Modul?

Berita baiknya, pertama kali dalam sejarah program Certification 2 in 1 dijalankan iaitu Membina Modul dan menjadi Trainer iaitu ‘Legend Blueprint Mentorship yang ke-8’ yang telah melahirkan ratusan Modul Developer dengan Edisi ‘The Legend Trainer Certification’.

Ingin tahu bagaimana nak membina Modul digital dan fizikal serta membuat program online/offline anda sendiri?

Lihat sendiri adakah anda bakal menjadi ‘The Next Module Developer’ dan mendapat Pengiktirafan ‘Gold Award’?


Info lanjut di ‘Legend Blueprint Mentorship 8.0’

Related Articles

Responses

Your email address will not be published.

× Boleh kami bantu? :)